Byta pappen mot plåt

12 juni 2019 Johan Post
Byta pappen mot plåt

Ska du byta pappen mot plåt? Det var och är en vanlig fråga man kan höra och den gäller ännu. Under ett tegeltak ligger papp som skall skydda takstommen och hindra regn och fukt att komma in. Om detta har många skrivit. En av dem är W. Moberg:

I Taylor Falls, där det inne isjälva byn endast bodde ett trettiotal personer, var det svenska sällskapets ankomst en märklig tilldragelse: Med dem femton nykomlingarna, en från Norin och Hedlund, ökade platsens befolkning på en gång med hälften. I nybyggarbyn hade det hittills endast funnits fyra vuxna kvinnor; med Fina-Kajsa, Kristina, Ulrika och Elin blev nu antalet kvinnokön fördubblat. Endast tre familjer var bosatta i byn, övriga innvånare var ensamma manfolk. 

Taylor Falls hade fått sitt namn efter en amerikan, Jesse Taylor, som för tolv år sedan kommit hitsom den förste på platsen och byggt en vattensåg på platsen. Han var nu död och sågen drevs av en gammal irländare. 

 

Plåt i amerika

 

Ett värdshus, bestående av två smärre stugor med övertäckt gång emellan, hade nyligen öppnats av ett tyskt äkta par. Flera takarbeten var gjorda på det huset men det såg faktiskt fortfarande ut som ett värdshus av gammalt snitt.En handelsbod innehades av en skotte, herr Abbot, och till Abbots handelsbod var och postkontoret på platsen fölagt. I det största huset hade timmerkompaniet i Stillwater inrett sitt kontor. Utom Fina-Kajsas son bodde det två svenskar i Taylor Falls, en man och en kvinna. Samuel Nöjd Anna Johansson, kallad Svenska Anna. Samuel Nöjd var pälsjägare och Svenska-Anna kokade maten åt timmerhuggarna i ett skogsläger norr om byn. Anders Månsson erbjöd husvilla att stanna i hans hus under en tid, tills de hittat någonstanns att bo. Med femton nyinflyttade i ett enda följe sexdubblades nu den svenska invandrarnas antal i St. Croix. 

Fler nyheter