Hur blir man tandläkare?

17 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Hur blir man tandläkare?

Vill du göra skillnad i världen genom att hjälpa andra att få friska och vackra leenden? Det är ingen hemlighet att det är en unik utmaning att vara tandläkare – från att hantera patienter med tandvårdsrädsla till att behärska komplexa förfaranden och teknik. Men om du har drivkraften och engagemanget kan det också vara mycket givande! I det här blogginlägget diskuterar vi vad som krävs för att bli en kvalificerad tandläkare så att du själv kan avgöra om detta är karriärvägen för dig! Läs vidare för att få veta mer om hur du kan komma igång med din resa mot att bli en utmärkt (och kanske till och med berömd) tandläkare.

Det första steget för att bli tandläkare är att ta en grundexamen inom ett vetenskapsrelaterat område. Du kan välja mellan många olika ämnen, t.ex. biologi eller kemi, men de flesta tandläkarutbildningar föredrar studenter som har läst kurser i mänsklig anatomi och fysiologi. Detta bör ge dig en stark grund för vetenskapen bakom tandvård. När du har avslutat dina grundstudier och fått tillräckligt med kunskaper och färdigheter inom områdena biologi, allmän kemi, organisk kemi, fysik, läsförståelse och kvantitativt resonemang, är det dags för nästa steg; tandläkarutbildningen.

Tandläkare

Tandläkarutbildningen

Tandläkarutbildningen tar vanligtvis fyra år, under vilka du får lära dig grunderna i patientvård och klinisk praktik. Du får lära dig att diagnostisera tandvårdssjukdomar, utföra olika ingrepp som fyllningar och rotfyllningar, placera kronor, skapa proteser för saknade tänder och mycket mer. Dessutom får du en introduktion till radiologi. Här lär du dig att tolka röntgenbilder och andra avbildningstekniker som används för att ställa diagnoser vid tandvård.

När du har klarat din examen kan du sedan ansöka om en licens från den statliga eller lokala tandvårdsnämnden. Vill du veta mer om hur en tandläkare jobbar, ta kontakt med en tandläkarmottagning, som exempelvis Tandläkare Järfälla, och be att få intervjua dem.

Fler nyheter