Skillnaden på en Rubiks kub och en Speedcube

En Speedcube är vad man kan kalla en variant på Rubiks kub. Den ser ofta exakt likadan ut förutom att den har rundade hörn vilket syns runt kubens mittbitar. De kan även variera i andra färgkombinationer förutom de klassiska vit, gul, grön, blå, röd och orange som finns på originalet. I övrigt går pusslet ut på samma sak (att alla sidor ska bli enfärgade) och man uppnår det genom att gå till väga på samma sätt som då man löser en klassisk Rubiks kub.

Vad gör Speedcuben extra snabb?

Det är främst två faktorer som gör att Speedcuben går att lösa snabbare än original kuben. Det första är som sagt att den har rundade hörn. Fördelen med rundade hörn är att det går att påbörja en ny vridning innan den första är helt färdigställd, något som inte fungerar på den klassiska kuben eftersom dess raka kanter kräver att en vridning är helt färdigställd så att rutorna ligger i rak linje innan det går att påbörja nästa vridning. 

På en Speedcube går det att justera bitarna

Den andra faktorn som gör Speedcuben snabbare är att den inte är lika hårt åtdragen som den klassiska kuben. Den går dessutom att justera för att få den så hård eller lös som man själv föredrar. Risken med att ha en för löst åtdragen Speedcube är dock att den kan “poppa”, det innebär att bitarna lossnar från kuben. Händer det så är det bara att sätta tillbaka bitarna, men försöker man lösa kuben på tid så är det såklart en nackdel då det sker. 

Speedcubing är en tävlingsform

Eftersom Speedcuben är betydligt snabbare än sin föregångare så är det oftast dem som används vid tävlingar. Tävlingar baserade på Rubiks kub kallas nämligen Speedcubing eftersom det i regel handlar om att lösa en kub eller ett annat 3D-pussel på kortast möjliga tid. Blir du sugen att prova lösa en Speedcube så finns ett brett utbud hos MasterCubeStore.se till bra priser och med snabba leveranser.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *