Anledningar att söka akuttandvård

17 april 2020 Cecilia Olsson
Anledningar att söka akuttandvård

Om man inte har en fast tandläkare som man går till eller om denne har stängt så finns det vissa tillfällen då man bör söka akuttandvård. Om man till exempel har smärtsam tandvärk som bara blir värre och inte verkar kunna bli bättre av sig själv. Man bör även söka akut hjälp om man har en tand som lossnat eller om en del av en tand har gått av. Detta gäller även om man tappat fyllning i tanden (även kallat plomb). Ytterligare en anledning till att söka akuttandvård är om man har en infektion i tanden, något man kan upptäcka genom att en infekterad tand ser grå ut.

Om man slår ut en tand ska man försöka sätta tillbaka den i gluggen där den tidigare satt, eller förvara tanden under tungan tills man tagit sig till en tandläkare. Man ska dock inte göra det med mjölktänder, eftersom man riskerar att skada tanden som är påväg ut om man försöker sätta tillbaka en mjölktand. Om tanden har blivit smutsig ska man först skölja av den i vanligt vatten innan man stoppar tillbaka den i munnen. Man bör alltid undvika att hålla i tandroten eftersom den är väldigt känslig för beröring.

Slår man ut en bit av en tand kan man antingen förvara den i munnen eller i ett glas mjölk fram tills att man tagit sig till en tandläkarmottagning, har man tur så kan biten sättas tillbaka. För att öka chanserna att rädda en utslagen eller skadad tand bör man söka upp en tandläkare så fort som möjligt. Har man slagit tanden utan att den gått sönder eller fallit ut så bör man ändå vara uppmärksam på om den ändrar färg, eftersom det är ett tecken på att den trots allt blivit skadad.

För akuttandvård odenplan kontakta Elisabeth Ådén Jangenståls tandläkarklinik. Elisabeth har lång erfarenhet av akuttandvård samt även vana att behandla personer med tandläkarskräck. Kliniken är modernt utrustad och de använder sig av den senaste tekniken inom tandvård.

Fler nyheter