Att leva ett vanligt liv med eller utan assistans

31 maj 2019 jonas olsson
Att leva ett vanligt liv med eller utan assistans

Att leva ett vanligt liv är något de flesta människor tar för givet. Små saker i vardagen, som att sminka sig, duscha eller fixa i ordning frukosten, är sådant som ofta görs i förbifarten, utan större eftertanke. Många av dessa mindre sysslor kan till och med upplevas jobbiga. Onödiga. Kanske känns det stressande att behöva lägga tid på vardagliga saker, när det finns så mycket annat att göra. De som själva kan utföra dessa sysslor, funderar antagligen inte så mycket över dem. Det är någonting som hör till vardagen. Ibland en trist och grå vardag. Något som måste göras.

 

Att behöva personlig assistans för att leva ett vanligt liv

Det finns människor som inte kan sminka sig i förbifarten. Som inte kan fixa i ordning en snabb frukost på fem minuter. Människor som av en mängd olika anledningar behöver assistans för att få vardagen att gå runt. För dessa människor är det inte självklart att kunna utföra de vardagliga sysslorna. De behöver hjälp. Därför finns det personlig assistans, oavsett om man letar efter personlig assistans i Skåne eller i Piteå finns det hjälp att få.

Vad en assistent kan hjälpa till med

En personlig assistent kan vara behjälplig med personlig hygien, som att duscha, gå på toaletten, borsta tänderna, ta på kläder mm. En personlig assistent kan också utföra sysslor som behöver göras i hemmet, till exempel dammsuga, bädda sängen, tvätta och städa. Det kan också handla om att gå och handla eller följa med till jobbet för att vara behjälplig på arbetsplatsen. Självklart ska alla kunna ha en aktiv fritid och då är det assistentens uppgift att vara med så att den som behöver hjälp kan gå på konsert, ta en öl eller umgås på ett café med vänner. Alla har rätt till ett vanligt liv med socialt umgänge, och därför finns personlig assistans.

Fler nyheter