Att välja rätt husbil

13 juli 2019 jonas olsson
Att välja rätt husbil

Sommarsemester med husbil kan vara bland det bästa som finns. Smidigt och effektivt körs husbilen mellan destinationerna och kan enkelt stanna lite längre på favoritplatserna. Det finns några saker som är bra att tänka på när det är dags att köpa husbil, exempelvis storleken på husbilen och vilka specifikationer som önskas. Kanske en av de viktigaste faktorerna att tänka på är var husbilen ska användas. Ska den köras genom Europa eller ska den köras genom norra Sverige? Om husbilen ska vara parkerad på en fast plats under vinterhalvåret bör det vägas in. Planerar ni att laga mat i husbilen? Tänk i sådana fall på hur många lågor som spisen behöver och välj även utrustning därefter. 

 

 

Olika typer av husbilar

Den vanligaste typen bland husbilar är halvintegrerad och den lämpar sig bäst om det inte behövs speciellt många sovplatser. Originalfordonets förarhytt används och det finns ingen alkov utan det är istället en allmänt bättre takhöjd inne i husbilen. Det är vanligt att husbilar av den här typen har ett umgängesutrymme fram och dubbelsäng i bakpartiet. Helintegrerad husbil är den mest exklusiva och i den är förarhytten en del av själva husbilen. Det finns ofta ett rejält kök i dessa husbilar och toalett, samt dubbelsäng som går att fälla ner från taket. De här husbilarna är dyrast men fungerar bra under kalla väderförhållanden och erbjuder en enorm bekvämlighet.

 

En alkovbil är hög men smidig

En alkovbil är en riktigt smidig och liten bil som ändå erbjuder flera sovplatser. Den ursprungliga förarhytten är intakt och ovanför den finns det en alkov med plats för dubbelbädd. Vanligtvis är husbilens boenderum avskilt från förarhytten och sätena. Många gånger finns det våningssängar i den här typen av husbilar när de är lite längre. Alkovbilen är relativt hög men samtidigt smidig och nätt att köra och är man flera i sällskapet går det att bädda ner sittplatser för sängplatser över natten. 

Fler nyheter