En personlig assistent för ett självständigt liv

11 september 2019 Lily Hansen
En personlig assistent för ett självständigt liv

Ibland behöver man hjälp. Ibland går det att fråga en vän eller familjemedlem, men i andra fall behöver man hjälp i en större utsträckning med det vardagliga i livet. Då kan man ha rätt till och få hjälp av personlig assistans. 

 

Vad innebär personlig assistans? 

I Sverige regleras personlig assistans av LSS, lagen om stöd och service. Lagen syftar till att alla människor ska ha rätt att delta i samhället i största möjliga mån och leva ett så pass självständigt liv som möjligt. Om man har fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som innebär att man behöver hjälp och stöd i det dagliga livet kan man ha rätt till personlig assistans via LSS. Genom att erbjudas personlig assistans är förhoppningen att det ska uppnås. En personlig assistent kan hjälpa till med allt från personlig hygien, matning, kommunikation med andra och samhället samt stöd så man kan arbeta, studera eller delta i fritids -och kulturaktiviteter på samma villkor som andra. 

 

 

Att hitta en personlig assistent 

När det kommer till att hitta en personlig assistent handlar det mycket om personkemi. Det är förstås viktigt att man klickar med sin eller sina personliga assistenter. För att hitta rätt kan man ta hjälp av en assistansfirma som sköter hela anställningsprocessen och allt pappersarbete. Om man har en bekant eller anhörig som vill agera som ens personliga assistent är det även möjligt att anställa dem. Det är kommunerna som har det huvudsakliga ansvaret för personlig assistans i Sverige, men det finns som sagt även privata assistansfirmor som erbjuder hjälp för den som har rätt till assistans och även anställer personliga assistenter. 

Med hjälp av en assistansanordnare kan man få stöd i sökandet efter en bra personlig assistent man klickar med. Om du letar efter personlig assistans i Blekinge kan Furuboda assistans vara för dig. De erbjuder assistans där du och dina behov står i centrum. 

Fler nyheter