Erfaren och skicklig bokbindare

Många var det som felaktigt förutspådde bokens död när läsplattan gjorde sitt intåg, men riktigt så blev det inte. Boken tillhör vår historia, och att helt ersätta den med ny teknik är det ingen som tycks vilja. I stället har boken fått många nya brukare då allt fler har insett fördelarna med att lägga ifrån sig mobilen, datorn och läsplattan.

Man kan säga att den digitala eran har fått många att upptäcka boken på nytt och inse dess värde. Idag är det inte alls ovanligt att även privatpersoner vänder sig till ett bokbinderi för att exempelvis binda in sin släkthistoria, den ärvda receptsamlingen, uppsatsen, avhandlingen eller det egna manuset. Men ett bokbinderi kan även laga och reparera böcker och tillverka särskilda förvaringslådor för särskilt ömtåliga böcker. Handgjorda lådor av syrafritt material kan även fungera som förvaring av fotografier och konst. 

Arkivbeständigt material enligt Svensk Standard

En skicklig bokbindare kan binda in allt som är gjort av papper, och företag har länge använt bokbinderier för att binda in årsredovisningen, företagspresentationen och prospekt. För att det man binder in ska bli arkivbeständigt följer bokbinderiet alltid något som heter Svensk Standard. Har man något som man vill binda in kan det vara bra att fundera på hur man vill att det ska se ut och vilket intryck boken ska göra; http://rybrantsbokbinderi.se/.

Vilken bokbinderiteknik som används beror på innehåll och användningsområde 

Ett bokbinderi kan binda böcker med olika slags tekniker, och vilken teknik man använder beror på vad det är man ska binda in, och hur det ska användas. Men det klassiska är trådbundet bokbinderi, men man kan även limma, häfta och använda sig av ringbindning. Själva bokpärmen kan exempelvis vara av skinn vilket är det som kallas helfranskt band. Är det däremot bara bokens rygg och hörn som är klädda i skinn är det ett halvfranskt band. 

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *