Guldets värde består

07 juni 2019 jonas olsson
Guldets värde består

Guld är i grund och botten en ädelmetall, men har under tidens gång representerat så mycket mer. I århundraden var guldet den valuta som bytte händer mellan köpmän och säljare. Guldet stod för rikedom och framgång, handel och investeringar. En tradition som fortfarande lever kvar idag, dock i den utsträckningen att guld ofta är något man bär som smycken, får i gåva, eller som man ibland finner i arvegods. Med tidens vingslag har valutan som vi känner den blivit mer och mer digitaliserad, och antagit formen av binära nummer och siffror på en skärm. Men guldet har fortfarande inte förlorat sitt reala värde.

 

 

Har du guld som ligger i ett smyckeskrin eller byrålåda utan användning?

Man kan inte påstå att ädelmetallen har förlorat all sin charm, men kanske att det finns konkurrens från andra föremål. Surfplattor och mobiltelefoner är nuförtiden det som pekar på en god levnadsstandard och förser en med de medel man behöver för en bekväm livsstil. Guldet har inte riktigt lika många användningsområden som en mobiltelefon. Att sälja guld kan därför vara en god idé för att få ut det mesta av de ägodelar och smycken som fallit i skymundan. Det är också ett sätt att vara delaktig i en långlivad tradition.

 

Det som först satte guldet på trofé-hyllan var dess egenskaper

Utöver att guld har en tendens att glänsa så är det också en relativt mjuk ädelmetall, vilket gör den formbar och på så sätt perfekt för utsmyckningar. För att få guld mer solid så introduceras andra metaller. Det är tur att ämnet också är tåligt och på så sätt just kan ta sig an många olika kemiska ämnen i smyckestillverkningen. Beroende på vilken del av världen man befinner sig i så används varierande grad av ädelmetallen i vad som kallas guldsmycken. I till exempel Sverige används ofta 75% guld, med inslag av till exempel koppar och silver.

Fler nyheter