Här är allt du behöver veta om skärbord

01 februari 2024 Veronica Urena

editorial

Skärbord är centralt för verksamheter som arbetar med materialbearbetning. De är funktionella arbetsytor designade för att tåla den belastning och precision som krävs vid skärning av olika material, såsom glas, tyg, trä, eller metall. Från traditionella manuella bord till högteknologiska automatiserade lösningar, utvecklas skärbord ständigt för att möta industrins behov. I denna artikel tar vi en titt på vilka typer av skärbord som finns och deras användningsområden.

Typer av skärbord och deras användningsområden

Skärbord kommer i en mångfald av storlekar och konstruktioner, utformade för att passa specifika ändamål och materialtyper. Manuella skärbord är enkla i sin konstruktion och kräver att operatören själv styr skärprocessen. Dessa bord är populära i mindre verksamheter eller där specialanpassade snitt är nödvändiga.

Automatiserade skärbord, å andra sidan, är utrustade med avancerad teknik som CNC (Computer Numerical Control) vilket tillåter för hög precision och serieproduktion. Dessa skärbord är vanliga inom industrin där de samma mönstren eller bitarna behöver skäras om och om igen med stor noggrannhet, snabbhet och minimalt avfall.

Materialspecifika skärbord, som glas-skärbord, är utrustade med funktioner som optimerar hanteringen av känsliga material. Glas-skärbord har ofta en slät yta och element för att fixera glaset under skärningsprocessen samt system för att bryta och transportera det skurna glaset.

Skärbord

Funktioner och moderna innovationer

Modernt skärbord är inte bara statiska arbetsytor, utan kommer ofta med ett utbud av smarta funktioner. Förutom CNC-teknologi har vissa skärbord inbyggda skärplottrar för att kunna hantera komplexa designar, medan andra har vakuum-system för att hålla materialet på plats under skärningsprocessen.

Digitaliseringen av tillverkningsindustrin har även lett till att skärbord är kompatibla med olika mjukvaror, vilket möjliggör enklare programmering av skärjobb och integration med företagets övriga produktionssystem. Med funktioner som automatisk materialigenkänning och felanalys bidrar de också till att minska produktionsstopp och kvalitetsbrister.

Skyddsutrustning som omger skärborden är en annan viktig aspekt. Till exempel kan tyngre maskiner vara försett med ljusridåer eller sensorteknik för att förhindra olyckor och öka säkerheten för operatörerna.

Läs mer på https://www.glasmek.se/produkter/skarbord 

Fler nyheter