Hur man skapar en bra arbetsmiljö på ett företag

26 november 2019 patrick pettersson
Hur man skapar en bra arbetsmiljö på ett företag

En trevlig arbetsmiljö är A och O för att trivas på jobbet. Så vad är egentligen en bra arbetsmiljö och vad är det som gör den bra? Arbetsmiljö är inte en sak, utan allt på jobbet. Det kan vara alltifrån stressnivåer, arbetsprocesser, kontorets fysiska design till förmåner. För alla företag i Sverige finns det lagar och regler som måste följas, som exempelvis arbetsmiljölagen. Den innehåller bestämmelser och allmänna krav och säger att arbetsgivaren har ansvar för att alla anställda har en bra arbetsmiljö. Viktiga komponenter som bidrar till en god arbetsmiljö  är saker som att ha en bra stämning, möjligheten att utvecklas, tydliga mål och så vidare. Många uppskattar även enklare saker som en bra kaffemaskin.

 

 

Fysiska saker som gör skillnad på kontoret

 

Trots att många bidragande faktorer till en bra arbetsmiljö är mentala och strukturbaserade så finns det stora förändringar man kan göra fysiskt som företag också. Det kan vara saker som att kontoret har högt i tak och bra ljusinsläpp, bekväma stolar, bra kontorsutrustning, med mera. Till kontorsutrustning hör även saker med trivsel som en kaffemaskin som fyller allas behov, även de som dricker te och varm choklad. Det kan verka som småsaker, men i slutändan så bidrar alla dessa detaljer till en bra arbetsmiljö. 

 

Ta hjälp utifrån

Som företag kan det ibland kännas överväldigande att hålla koll på alla dessa små pusselbitar. Speciellt mindre och lokala företag kan ha svårt att känna att de har kontroll då budgeten kan vara begränsad. Som tur är så finns det smarta lösningar där ute, så som att ta hjälp från ett utomstående företag. Ett exempel är företaget Docucraft som sysslar med Kaffemaskiner uthyrning i Örebro. Det som är bra med att ta hjälp från en tredje part är säkerheten i att veta att många av dessa mindre pusselbitar kommer att tas hand om, medan du som företag kan fokusera annat.

Fler nyheter