Insikter om livets cykel under jakt

08 mars 2021 Mikael Barani

Har du hört koltrasten kvittra om morgonen? Kanske är det lite tidigt än på sina håll, men annars är den ett säkert vårtecken.

Man får gå upp tidigt dock. För den som är benägen att sova länge så blir det svårt att hinna med att höra något. Koltrasten sjunger nämligen i ottan och strax efter klockan sj brukar det nämligen redan vara försent.

Livets cykler ute i skogen

Däremot kan man såklart höra en hel del andra fåglar såhär års. Gässen börjar sitt återtåg vilket både syns och hörs uppe i skyarna. Våren är verkligen en speciell tid på året då man får uppleva allting vakna upp från sin slummer.

För den som sysslar med jakt så är detta en tid av huvudsaklig lågsäsong. Visst går det att jaga bäver och vildsvin, men i övrigt är det fredat läge som gäller. Det är nämligen nu alla djur börjar göra sig redo för att få ungar som en dag kommer att växa upp till ståtliga djur.

Just jakten ger en unik koppling till naturen. När man följer med i naturens… naturliga cykel som växlar mellan födelse och död så inser man också hur båda har med livet att göra. Födsel är självklart, men det många kanske inte tänker på är hur alla tings död är en förutsättning för att något annat ska kunna leva vidare.

Det handlar om allt från den stora älgtjuren till den lilla granskottet som någon äter upp.

När man verkligen förstår djupet och bredden i denna cykel är det som att komma i kontakt med något som är heligt. För detta är nämligen förutsättningen för allt liv på jorden – livet är ett konstant växelspel mellan födsel och död.

Det ger också förståelsen att döden inte är livets motpol. Utan det är som sagt födseln. Livet hittar nämligen alltid vägar. Det kan du se i hur det minsta grässtrå tränger fram genom asfalten.

Fler nyheter