Lär dig slappna av

04 mars 2019 Matilda Olsson
Lär dig slappna av

Stress har nästan blivit som en statusgrej i dagens samhälle. Trots att de flesta är väl medvetna om att det inte är bra i längden att stressa för mycket har det ändå blivit en statusmarkör att ha för mycket att göra. Att vara stressad under en kortare period är inte farligt i sig, utan det är den långvariga stressen som riskerar att bli ohälsosam. Förutom att man riskerar att drabbas av akuta fysiska problem som stroke och magsår på grund av stress, kan man också få långvariga psykiska problem som utmattningssyndrom.

För att förebygga stress kan man till exempel gå på massage regelbundet för att få en stunds avkoppling där man inte behöver tänka på något annat än att bara slappna av. Man kan exempelvis gå på tantramassage Göteborg, thaimassage eller vanlig klassisk massage. Även yoga är ett bra sätt att lära sig koppla av och framförallt för att lära sig andas på rätt sätt. All form av träning överlag är bra för den som är stressad då det ger en chans att trötta ut sig själv fysiskt på ett behagligt sätt.

Det håller dock inte i längden att bara göra punktinsatser om man är riktigt stressad utan då behöver man ta tag i sig själv och göra en livsstilsförändring. Man bör till exempel börja med att införa en halvtimme varje dag då man bara tar det lugnt och kopplar av. Inte surfar på mobilen, inte tittar på teve – kort sagt bara göra ingenting vilket kan vara nog så svårt för den stressade människan. I längden har man dock mycket att vinna på att leva ett mer avkopplat liv – ju mindre stress man upplever desto bättre sömn får man, man blir mindre spänd och blir mer motståndskraftig mot infektioner. Det är aldrig för sent att ta tag i sina problem med stress, ju förr desto bättre.

Fler nyheter