Tandläkare i Kista är inte som på Vipeholm

Du ska nu få åka på en resa tillbaka i tiden till 1935. Platsen är Lund. I de östra delarna av staden ligger området Vipeholm. På den här tiden du har rest tillbaka till fanns här Vipeholms sjukhus, som huserade människor med grova funktionsvariationer. Då kallade man dem för “sinnesslöa”.  

Tandläkarna här på Vipeholms sjukhus hade en unik arbetssituation. Det var väldigt långt från din lokala tandläkarklinik du hittar om du skulle googla på till exempel “Tandläkare Kista”. Dessa tandläkare lagade nämligen tänderna på sjukhusets patienter efter att dem som en del av en studie matats med bland annat choklad och kola. Det var de så kallade “Vipeholmsexperimenten”, ökända över hela landet. 

Bakgrunden var att tandläkare på den tiden ständigt fick slita med befolkningens usla tänder. I princip alla i svenska militären hade karies. Tandläkare fanns inte i landet i den omfattning vi har idag i form av Folktandvården och en mängd privata kliniker. Innan Socialdemokraterna ville driva igenom en kostsam tandvårdsreform ville man ha mer forskning på vad som egentligen orsakar hål och karies. 

Godiset förstörde tänderna 

Tyvärr utfördes experimenten med sådan omfattning och intensitet att tandläkarna inte kunde hjälpa patienterna på Vipeholms sjukhus. Allt godis de matades med förstörde deras tänder fullständigt för resten av livet. 

Man fick visserligen sina studier som låg till grund för att tandläkarkliniker kunde startas i landet. Tandläkare fanns efter dessa experiment tillgängliga för fler svenskar än någonsin. Ändå är det den etiska diskussionen som har hamnat i fokus efteråt. 

Läs gärna mer om Vipeholmsexperimenten på nätet, det finns en mycket information att ta del av. Det var speciellt anställda tandläkare som arbetade på Vipeholm på den här tiden. De praktiserade inte på någon Folktandvård utan var anställda enbart för att sköta om Vipeholmspatienterans tänderna. Hur väl de prioriterades när det gällde att laga hål och bota karies är mycket tveksamt.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *