Tandställning – En guide till ett vackert leende

14 september 2023 Julia Zsiga

editorial

Att ha ett vackert leende är något som de flesta strävar efter. En rak och symmetrisk tandrad kan ge självförtroende och öka självkänslan hos många. Tandställningar är ett vanligt verktyg inom tandvården för att korrigera ojämn eller snedstående tandställning. I denna artikel kommer vi att titta närmare på tandställningar och hur de kan hjälpa till att skapa ett vackert leende.

Vad är en tandställning?

En tandställning, eller ortodontisk apparatur som det också kallas, är en anordning som används för att korrigera och justera tandställningen hos patienter. Det finns olika typer av tandställningar, men de mest vanliga är räls och genomskinliga skenor.

En traditionell tandställning består av metallfästen som är fästa på varje tand med hjälp av en tråd som löper längs tandraden. Denna tråd ska sedan justeras regelbundet för att gradvis flytta tänderna till önskad position.

Genomskinliga skenor är ett nyare alternativ till traditionella tandställningar. De är gjorda av genomskinlig plast och är nästan osynliga när de är på plats. Skenen flyttas gradvis för att korrigera tandställningen och måste bytas ut varje vecka eller varannan vecka, beroende på behandlingsplanen.

Vem behöver en tandställning?

Tandställningar kan vara till hjälp för personer i alla åldrar som har tand- eller käkproblem som behöver korrigering. Vanliga problem som kan lösas med en tandställning inkluderar överkorsbett, underbett, sneda tänder och trång ställning.

Det är vanligt att barn och tonåringar använder tandställningar eftersom deras käkar fortfarande är i tillväxt och därmed är tandställningen enklare att justera. Men det är också möjligt att behandla tand- och käkproblem hos vuxna. Ålder är sällan en faktor som hindrar en person från att använda tandställning.

imageHur fungerar en tandställning?

Tandställningar fungerar genom att gradvis flytta tänderna till önskad position. De applicerade krafterna uppmuntrar benet runt tanden att omstrukturera sig, vilket möjliggör korrigering av tandställningen.

När du använder en traditionell tandställning justeras tråden regelbundet. Detta gör att tandläkaren eller ortodontisten kan applicera olika nivåer av tryck på tandraden vid varje justering och därigenom flytta tänderna i önskad riktning.

Genomskinliga skenor fungerar på ett liknande sätt, men istället för att justera en tråd, byts skenorna ut regelbundet för att långsamt flytta tänderna. Varje ny skena är utformad för att gradvis komma närmare den önskade tandställningen.

All About Smiles – Din tandläkare för tandställningar

Om du funderar på att korrigera din tandställning och få ett vackrare leende, rekommenderar vi All About Smiles. All About Smiles är en välrenommerad tandläkarklinik som erbjuder tandvård i världsklass inklusive tandställningar.

På All About Smiles kommer deras erfarna team att göra en grundlig undersökning av din tandrad och käk och skapa en individuell behandlingsplan som passar dina behov. De erbjuder både traditionella tandställningar och genomskinliga skenor, vilket ger dig flexibilitet och valmöjligheter.

Oavsett om du är barn, tonåring eller vuxen kan All About Smiles hjälpa dig att uppnå det leende du alltid har drömt om. Besök deras hemsida idag för mer information om deras tjänster och boka din konsultation för att komma igång med din tandställning.

Fler nyheter