Trygg med sjukförsäkring

07 juli 2021 Jenny Olsson

editorial

Som arbetsgivare är det viktigt att se till att de anställda är omfattade av rätt försäkringar. Skulle något oförutsett hända och det inte finns rätt försäkringar kan det drabba arbetstagaren hårt. De allra flesta arbetsgivare har sina anställda försäkrade via www.afaforsakring.se, eller rättare sagt så många som nio av tio. Genom att ha en sjukförsäkring till sina anställda så har de rätt att få ersättning om de blir sjukskrivna och får sjukpenning från Försäkringskassan.

Att ha en sådan försäkring är en stor trygghet då det annars kan vara svårt för många när så stort del som 20% av den ordinarie lönen försvinner för att de blivit sjukskrivna. Det gör till och med att människor känner att de inte har råd att vara sjuka, vilket både är beklagligt och helt fel. 

 

Sjukförsäkring

Man ska ha råd att vara sjuk 

Med försäkringen kan den som blivit sjukskriven få ersättning från och med den femtonde dagen, för privat eller kooperativt anställda. Om de är anställda inom svenska kyrkan, regioner eller kommuner får de istället ersättning från och med den 91:a dagen. Fram tills dess betalar arbetsgivaren ut sjuklönen. Det försäkringen gör är att den täcker upp en del av mellanskillnaden mellan den ordinarie lönen och det försäkringskassan betalar ut. När du får 80% av Försäkringskassan som är det högsta man kan få så betalar försäkringen ut 12,5% vilket gör att man inte går miste om så mycket pengar.

Att få 80% kanske inte låter så lite men är man sjukskriven under lång tid så är det stor skillnad på inkomsten. Som anställd är det viktigt att känna sig trygg om något skulle inträffa. Att jobba fast man kanske egentligen inte mår bra och borde vara sjukskriven är inte heller bra och ingen hållbar lösning. Därför är det viktigt att man som anställd kan få ut så mycket som möjligt av sin lön om man man blir sjukskriven. 

Fler nyheter