Tufft att få tag i lägenheter

16 oktober 2019 jonas olsson
Tufft att få tag i lägenheter

Många är de som drömmer om en alldeles egen lägenhet.  Som nybakad student och livet framför sig finns ofta bilden av den där drömlägenheten som ett mål att sträva efter. Men för många slutar det just där, som en dröm. För det är inte alldeles lätt att som ung och utan något större sparkonto köpa sig en lägenhet på dagens bostadsmarknad, speciellt inte om man vill bo i storstäderna. Och hyreslägenheterna har ofta årslånga köer. Om man står ut med päronen ett par år till är det absolut mest ekonomiska alternativet att bo kvar. Då kan man istället satsa på att spara ihop pengar och en dag ta upp lägenhetsdrömmen igen med ett bättre utgångsläge.

 

 

Köpa lägenhet

 

I längden är det mer ekonomiskt att köpa lägenhet än att hyra. Pengarna du skulle lagt ner på hyreskostnader kan istället läggas på amortering för din köpta lägenhet. Man kan säga att hyrespengarna får du aldrig se igen, men amorteringspengarna får du faktiskt ”behålla” i form av din lägenhet. Dessutom är det inte ovanligt att lägenhetens värde ökar medan du äger den, speciellt i storstäderna. Då kan du dessutom gå med vinst trots amorteringskostnader. Men det är få förunnat att ha råd att köpa en lägenhet trots bolån. Många behöver ekonomisk hjälp av sina föräldrar att ha råd med sitt första lägenhetsköp.

 

Hyra lägenhet

 

Har man inte möjligheten att köpa en lägenhet finns det många alternativ för den som vill hyra. På olika hyressajter på internet finns många som hyr ut sina Lägenheter i andra hand, men det bör vara sista alternativet eftersom du då ofta betalar både till hyresvärden och till förstahandsuthyraren. Det är bättre att vända sig direkt till fastighetsbolagen när man letar. Exempelvis Öckerö Fastigheter har lägenheter på Öckeröarna. Fördelen med att hyra lägenhet är att du kan vända dig till hyresvärden vid problem.

Fler nyheter