Vad är coilovers?

01 maj 2019 jonas olsson
Vad är coilovers?

Coilovers är ett begrepp man kan se om man är intresserad av biltillbehör. Vad är egentligen coilovers? Det betyder i all sin enkelhet ställbara fjäderben för din bil.

Idag kan du hitta olika varianter av produkten både online och i de flesta butiker som säljer bildelar och tillbehör.

Om du är osäker vilken produkt du bör köpa så att den ska passa just din bil rekommenderas det att du läser igenom en praktisk köpguide på nätet eller rådfrågar någon av expediterna i butiken du besöker.

 

Coilovers olika funktioner

Coilovers mest självklara funktion är att de har justerbar höjd. Justeringen görs via låsringarna och plattformen som sitter under fjädern. En extern oljebehållare håller oljan kallare. Med separata justeringar jobbar dämpningen enligt dina anvisningar. Den externa oljebehållaren är en av coilovers många funktioner.

En extra funktion som är väldigt användbar är den justerbara hårdheten av stötdämpningen. Detta hittas endast i de dyrare kitten men är en ändå en nödvändig funktion. Om du till exempel planerar att köra bana är den justerbara hårdheten ett måste.

Återigen en orsak att köpa ett dyrare kit är att det innehåller topplagringar. Att ha nya fräscha sådana är nödvändigt. Topplagringar finns i olika modeller som exempelvis Pillowballs. Visserligen finns det kit med gummibussningar eller annan form av lagring.

 

Ett finare kit av coilovers

Att köpa sig ett finare kit av coilovers lönar sig då det innehåller flera olika delar väl behövda för bilisterna. För att fortsätta med exemplen så kan ett finare kit förutom topplagringar även innehålla bromsslangshållare. Den används för att du ska kunna montera slangarna ihop med coiloversen på ett enkelt sätt.

Justerbara nedre infästningar används kanske inte speciellt ofta. De är populära hos de kunder som ska åka riktigt lågt eller på en bana. De nedre infästningarna tillåter bilisten att sänka bilen rejält utan att skada förspänningen.

Fler nyheter