Vad är en entresol?

19 september 2022 Helen Johansson

editorial

Öka ditt utrymme

När det gäller konstruktion är entresol en ofta förbisedd men viktig del. En entresol är en mezzaninnivå mellan bottenvåningen och första våningen i en byggnad. Även om det inte betraktas som ett helt golv har entresolen fortfarande ett viktigt syfte. I det här blogginlägget ska vi titta närmare på entresoler, vad de används till och hur de är konstruerade.

 

imageSyftet med en entresol

Entresol är vanligast i industriella och kommersiella byggnader. Dess syfte är tvåfaldigt. För det första ger entresolen ett extra förvaringsutrymme. Detta kan vara särskilt användbart i lagerlokaler och andra typer av förvaringsutrymmen. För det andra kan entresolen användas för att inrymma mekaniska system som HVAC-enheter eller elpaneler. Detta frigör värdefullt utrymme på bottenvåningen eller första våningen för andra ändamål.

Entresoler är vanligtvis konstruerade av stålbalkar och bjälklag med en betongplatta som grund. Stålramen bär upp betongplattans vikt samt eventuella material som kan förvaras på entresolnivån. Själva betongplattan är i allmänhet bara cirka 4 tum tjock, vilket bidrar till att hålla nere vikten på entresolnivån. Detta är viktigt eftersom de stålbalkar och bjälkar som utgör entresolens ram vanligtvis inte är konstruerade för att bära mycket vikt.

Nästa gång du befinner dig i en kommersiell eller industriell byggnad, ta en titt uppåt och se om du kan upptäcka entresolnivån. Du kanske inte har tänkt så mycket på det tidigare, men denna viktiga mezzaninnivå spelar en viktig roll i många strukturer. Entresoler har många olika syften, från att ge extra förvaringsutrymme till att hysa mekaniska system. Så nästa gång du beundrar en byggnads utformning, glöm inte att ge kredit där kredit är skyldig – den ödmjuka entresolen förtjänar också sin plats i rampljuset! Tack för att du läste och hoppas detta blogginlägg var till någon hjälp! Dela gärna med dig till vänner och familj du tror skulle finna detta intressant.

Fler nyheter