Att välja förskola

Vilken förskola ska man välja? Den som ligger närmast hemmet? Vore det inte bra att välja en som är inriktad på motion och rörelse ändå? Och ska man välja en av de kommunala eller kanske satsa på den där kollektiva förskolan med djur? Diskussionen om hur man ska välja förskola kan pågå i oändlighet. En del har inte särskilt många att välja mellan utan tar den som finns i byn. Bor man däremot i en större ort eller storstan så kan valet nästan bli ångestframkallande. Det handlar ju trots allt om ens barns uppväxt.

 

 

Prioritera faktorerna

 

Så hur ska man göra? Börja med att ta reda på vilka förskolor som finns i er närhet. Sätt er sedan ner och skriv en lista på vad som är viktigast för er och ert barn. Det kan vara saker som förskolans läge i förhållande till ert hem eller era arbetsplatser. Förskolans profil brukar också vara en avgörande faktor. En del förskolor har till exempel en utpräglad utomhusprofil, andra är inriktade på kreativt skapande. Ett exempel på en förskola med en kristen profil är Vindruvan, en Förskola i Norrköping. Ofta finns det information att ta del av på förskolornas hemsidor för att får en känsla av hur vardagarna ser ut på respektive förskola.

 

Besök toppkandidaterna

 

Oavsett om ni kommit fram till en eller flera aktuella förskolor är det en god idé att besöka de förskolor som ni rankat högst. Dels handlar det om att få en uppfattning om atmosfären, lokalerna, och stämningen. Ännu viktigare är dock bemötandet från personalen, de som faktiskt kommer att ansvara för ert barn. Ställ frågor om hur dagarna ser ut, hur stora barngrupperna är, och vad de äter för mat. Lita på magkänslan och kom ihåg att det går att byta förskola om det skulle visa sig att det trots allt blivit fel.