Bemästra basens tekniker

Tillhör du dem som en gång i tiden avfärdade basen på grund av att gitarren var “coolare”? Ett rätt naivt sätt att tänka på, men helt klart förståeligt när man är 14 bast och vill synas på en scen.
De flesta av oss kan ju nämna flera gitarrister: Yngwie Malmsteen, Joe Satriani, Stevie Ray Vaughan, men däremot kräver det lite mer av oss för att få fram namnen på duktiga basister.

Dessutom gör säkert många misstaget att tänka att basen är en nedbantad gitarr. Vi utgår från att det är mycket svårare att bli en bra sologitarrist, än en duktig basist. Få saker kan vara längre ifrån sanningen.
Båda instrumenten kräver att man investerar blod, svett och tårar i det för att bli riktig bra på att spela.

För dig som är ny inom basens värld kan det vara knepigt att hålla reda på var man ska börja. Vilka tekniker finns det egentligen som man kan använda när man spelar på en bas? Frågar du personalen på DanGuitar i danska Grenå så kommer du säkerligen att få kvalificerade svar.
Här går vi igenom tre av de mest grundläggande sätter att spela på.  

Plocka med fingrarna
Grunden till spelandet på en bas. Till skillnad mot gitarren, där man oftast plockar med naglarna, kräver basens tjockare strängar att man spelar med hela fingertoppen. Ta dig tid att bli bekväm i att spela på alla strängar. Ibland hoppar basister över detta steg, och börjar direkt att spela med plektrum, vilket i längden kan visa sig göra dig till en mindre dynamisk spelare.

Spela med plektrum
Denna spelstil skapar ett mer distinkt ljud än fingerspel. Spelar du dessutom nära stallet får du en hård attack, medan spel närmare halsen gör att ljudet blir mjukare och varmare. Hör med DanGuitar vilken typ av plektrum som passar dig bäst.

Slapping
Funkbasistens bästa teknik. Genom att slå med tummen på strängarna skapas ett ljud någonstans emellan det som skapas av att plocka och att spela med plektrum. För en ännu mer distinkt effekt kan du först slå med tummen och sedan, direkt efteråt, dra i oktaven med pek- eller långfingret.