En personlig assistent ger stöd

17 augusti 2021 Lily Hansen

Med en personlig assistent kan man leva ett ganska normalt liv även om man är funktionshindrad. Man får stöd i vardagen med allt beträffande omvårdnad och hygien, och man får hjälp med de rutiner man inte klarar av själv. Dessutom får man sällskap och stöd på aktiviteter som man är intresserad av.

Kontakta kommunen eller något privat assistansbolag för att få en personlig assistent beviljad. Man har möjlighet att påverka vilken typ av människa det blir, för det är viktigt att du trivs med assistenten och känner dig trygg. Länktips: http://adena-assistans.se/

En person du har förtroende för

En personlig assistent hjälper till med privata bestyr, och det kan vara både toalettbesök, badning och tandborstning. Därför måste personkemin stämma, så att du har förtroende för den som kommer till din hjälp. I vardagen får den personen automatiskt veta ganska mycket om ditt liv.

Du kan också få hjälp i relationen med dina släktingar. Assistenten kan följa med dig när du gör besök hos släkt och vänner, så att du har en kontaktperson med dig som kan prata för dig om du inte kan det så bra själv.

En rik fritid med egna intressen

Personlig assistent är en resursperson som följer med när du vill gå på bio, gå och handla eller bara komma ut på stan en stund och se folk. Har du ett stort djurintresse kanske du blir matchad ihop med en assistent som delar det intresset med dig. Kanske har du en hund som behöver gå ut, eller en kanin som ska matas?

Du kan exempelvis vilja umgås med hästar och gå en ridkurs, och då följer assistenten med dig dit. Det är många personer med funktionshinder som sysslar med hästar och ridning. Det är lugnande och trevligt att vara i närheten av djur och att träffa folk med samma intressen.

 

Fler nyheter