Invaliditetsintyg – vad det är och hur man ansöker om det

27 april 2023 Julia Zsiga

För personer med funktionsnedsättning kan invaliditetsintyg vara ett viktigt dokument. Det kan ge möjlighet till olika förmåner och stöd och kan vara ett bevis på att man behöver hjälpmedel och anpassningar. Men vad är egentligen ett invaliditetsintyg och hur ansöker man om det? I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta.

Vad är ett invaliditetsintyg?

Ett invaliditetsintyg är ett läkarutlåtande som intygar att en person har en funktionsnedsättning som påverkar vardagen och arbetsförmågan. Det kan ge rätt till olika stöd och förmåner, till exempel färdtjänst, parkeringstillstånd och assistansersättning. Invaliditetsintyget kan även vara ett bevis på att man behöver hjälpmedel och anpassningar på arbetsplatsen eller i hemmet.

Hur ansöker man om ett invaliditetsintyg?

För att få ett invaliditetsintyg behöver man först boka tid hos en läkare. Det är vanligt att man vänder sig till sin husläkare, men det går också att boka tid hos en specialistläkare om det behövs. Läkaren kommer att göra en undersökning och bedömning av funktionsnedsättningen och skriva ett intyg om det behövs. Det är viktigt att vara tydlig med vilka behov man har och hur funktionsnedsättningen påverkar vardagen och arbetsförmågan. Det kan vara bra att ta med sig information om vilka stöd och hjälpmedel som finns tillgängliga och hur de kan användas.

invaliditetsintyg

Vad händer efter att man har fått ett invaliditetsintyg?

När man har fått ett invaliditetsintyg kan man ansöka om olika stöd och förmåner, beroende på behov och situation. För att få till exempel färdtjänst eller parkeringstillstånd krävs oftast en ansökan hos kommunen. För att få assistansersättning krävs en ansökan till Försäkringskassan. Det är viktigt att ansöka i god tid och vara tydlig med vilka behov man har och hur funktionsnedsättningen påverkar vardagen och arbetsförmågan. Det kan också vara bra att ta hjälp av en biståndsbedömare eller handläggare om man är osäker på vilka stöd och förmåner man har rätt till.

Ett invaliditetsintyg är ett läkarutlåtande som intygar att en person har en funktionsnedsättning som påverkar vardagen och arbetsförmågan.

Fler nyheter